Medisch psychiatrische unit (MPU)

Modern psychiatrische afdeling Radboudumc – Nijmegen

De kliniek van de afdeling Psychiatrie, bouwjaar 1991, voldeed als ruimtelijke omgeving niet meer aan de nieuwste inzichten op het gebied van klinisch psychiatrische patiëntenzorg. Eind 2012 gaf het Radboudumc opdracht te onderzoeken of er in het psychiatrisch ziekenhuisgebouw een moderne psychiatrische afdeling kon worden ondergebracht. De keuzes die zijn gemaakt zijn gebaseerd op ervaringen, wensen en behoeften van patiënten, direct betrokkenen, zorgprofessionals maar ook op onderzoek.

Bijzonderheden

Patiënten verblijven op de afdeling op één van de 27 eenpersoonskamers die zo zijn ingericht dat ook somatische zorg geboden kan worden. Er is ruimte voor privacy, maar ook voor contact in één van de drie woon- en eetruimten. Een slaapbank voor familieleden biedt gelegenheid voor ‘rooming-in’, het overnachten bij de patiënt op de kamer. Tevens is er een familiekamer, een speciale moeder en baby kamer en een centrale ontvangstruimte.

Uitgelicht

Modern psychiatrische afdeling
Nijmegen
EGM Architecten Dortrecht
RadboudUMC

Psychiatrie in beeld

Healing environment

Het Radboudumc heeft bij de bouw gekozen voor het toepassen van de principes van Healing environment. Deze ‘Helende omgeving’ is binnen het interieur vormgegeven door gebruik te maken van natuurlijke materialen en gedempte kleuren. Licht, daglicht en kunstlicht, speelt een hoofdrol. Alle ruimtes hebben uitzicht op natuur en daglicht. De bestaande middenbeuk met bogen, een belangrijk element uit het oorspronkelijke ontwerp van Croonen en Meerdink in de traditie van de Bossche School, zijn behouden.

Radboudumc Nijmegen: nooit meer eenzame opsluiting

"Het gebouw is getransformeerd van een donkere, besloten ruimte naar een veilige en prettige omgeving met veel daglicht en uitzicht"

Meer informatie?

Opdrachtgevers