ALEXANDER MONRO ZIEKENHUIS BILTHOVEN

Het eerste gespecialiseerde borstkankerziekenhuis van Nederland

In het voorjaar van 2013 opende het Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkanker in Bilthoven officieel de deuren. Het nieuwe ziekenhuis is in ruim een half jaar tijd gerealiseerd: een recordtijd! Dit eerste gespecialiseerde borstkankerziekenhuis van Nederland van circa 3.000 m² heeft ruimte om jaarlijks zo’n 2.000 patiënten te behandelen. Wij verzorgden de overall regie, sloop, complete afbouw en turnkey oplevering .

Project
Gespecialiseerd borstkankerziekenhuis
Locatie
Bilthoven
Opdrachtgever
Alexander Monro Ziekenhuis
Architect
Casper Schwarz Architects
grootte
3.000 m²

Het ziekenhuis is gevestigd in een voormalig kantoorgebouw in Bilthoven. Het gebouw is door middel van een grondige verbouwing volledig geschikt gemaakt voor borstkankerzorg op maat; snel-diagnostiek, de gehele behandeling, operaties, reconstructies, chemotherapie, second opinions en nazorg.

We hebben dit ziekenhuis in recordtijd gerealiseerd. Fijn dat je dan met partijen samenwerkt die met je meedenken en waar afspraak, afspraak is. Alles is geworden zoals we van te voren hebben afgesproken.

Jan van Bodegom Algemeen directeur van het ziekenhuis

Van leegstaand pand tot ziekenhuis

Een bestaand kantoorgebouw ombouwen tot ziekenhuis brengt nogal wat uitdagingen met zich mee. De oplevering kwam mede tot stand dankzij een goede en nauwe samenwerking tussen de verschillende partijen. De bouwkundige en installatiecomponenten zijn naadloos op elkaar afgestemd. Zo voldoen de behandelruimten – met mogelijkheid tot het creëren van onderdruk – aan strenge eisen. Het gebouw is bijna volledig gestript en kreeg nieuwe wanden, kozijnen, vloeren en plafonds. En een grote hoeveelheid aan technische installaties, waaronder de systemen voor ventilatie, verwarming en koeling, beveiliging en de elektrische installaties. Dit alles binnen de beperkingen van het bestaande pand.

Projectengineer namens de Berghege Heerkens bouwgroep, Niels Briene: “Naast de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de bouw van het Alexander Monro Ziekenhuis, hebben wij ook zorg gedragen voor de algehele coördinatie binnen het ontwerpteam. Hierbij stuurden wij op de volledige afstemming tussen de verschillende disciplines zoals bouw, constructie, installaties, overheid en uiteraard de wensen van het ziekenhuis. Door intensief samen te werken met de diverse partijen hebben wij de hoge verwachtingen van onze opdrachtgever in een zeer korte periode waar kunnen maken. We mogen trots zijn op het prachtige eindresultaat en een tevreden eindgebruiker.”

Kijkje achter de schermen bij het Alexander Monro Ziekenhuis

Een ijzersterke krachtenbundeling

De Berghege Heerkens bouwgroep wordt gevormd door een ijzersterke krachtenbundeling van Bouwbedrijf Berghege uit Oss en Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg. De bouwgroep hoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid zijn de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Kennis maken?
Bouwvakkers1gray 2