Hoogste punt ziekenhuisvoorziening Rijnstate Elst

Een feestje op de bouwplaats van Rijnstate Elst! Vandaag, op dinsdag 19 april, bereikte de bouw van het ziekenhuis van de toekomst het hoogste punt. Dat vieren we traditioneel met alle mensen op de bouwplaats. Tom Bongers, directeur namens de Berghege Heerkens bouwgroep, Arjan van Haperen directeur Unica Projecten Zuid en programmadirecteur van Rijnstate Willem-Jan Hanegraaf hebben hun drie vlaggen op het hoogste punt van het dak gehesen. De bouw van Rijnstate Elst ligt goed op schema. De afgelopen maanden reden cementauto’s af en aan tussen Huissen en Elst om met 4500 kuub beton de drie lagen van Rijnstate in Elst op te bouwen.

Zelfvoorzienend ziekenhuis
Willem-Jan: “Hier schrijven we geschiedenis. We bouwen niet alleen een zelfvoorzienend ziekenhuis dat straks zijn energie haalt uit een waterstofvoorziening, ook de aannemer zelf werkt zo duurzaam mogelijk door efficiënt te plannen en zuinig om te springen met grondstoffen. Dat is een hele opgave, in deze tijden van schaarste. We zijn dankbaar dat we met de realisatie van dit ziekenhuis van grote betekenis kunnen zijn in de verduurzaming van zorg in onze regio.”

Waterstof-energiesysteem
Afgelopen week werd ook de overeenkomst voor de realisatie van het waterstof-energiesysteem ondertekend. Daarmee zet Rijnstate een belangrijke stap in duurzaamheid van zorg: de combinatie van zonnepanelen, waterstofopslag en slimme sturing gaat het verbruik van 42.000 kubieke meter aardgas per jaar vervangen. Naast warmte levert de waterstof elektriciteit, waarmee we in totaal 2 miljoen kilogram CO2 uitstoot voorkomen.

Beste zorg in het beste gebouw
Tom: “Wij zijn als bouwcombinatie onverminderd trots dat wij het Rijnstate ziekenhuis Elst mogen realiseren. Rijnstate gaat voor de beste zorg – natuurlijk in het beste gebouw. Een innovatief en duurzaam ziekenhuis van de toekomst. Het eerste ziekenhuis dat zijn energie haalt uit waterstof! Vandaag markeren we dat er het afgelopen jaar ontzettend veel werk is verzet door iedereen op de bouwplaats én alle mannen en vrouwen die achter de schermen aan Rijnstate werken. Teamwork is de succesfactor. En de betrokkenheid van alle collega’s is enorm.”

BHB app
In het eerste kwartaal van 2023 moet de nieuwe ziekenhuisvoorziening van Rijnstate een feit zijn. Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen het hele bouwproces vanaf nu tot aan de overdracht van de sleutel volgen, op een speciaal daarvoor ontwikkelde BHB app. Deze is gratis te downloaden via de Apple store en Google Play store.

Meer informatie
Meer weten over de bouwplannen van Rijnstate Elst? Download meteen de BHB app! Of kijk op de website van Rijnstate Elst.

Terug naar overzicht