11 mei 2023

Officiële start realisatie nieuwbouw Franciscus Gasthuis

Officiële start realisatie nieuwbouw Franciscus Gasthuis

Donderdag 11 mei hebben wij de definitieve aannemingsovereenkomsten getekend met Franciscus Gasthuis & Vlietland voor de bouw van een state-of-the-art ziekenhuisgebouw. Dit betekent dat wij na de zomer met de realisatie van de vervangende nieuwbouw kunnen starten. Het nieuwe gebouw faciliteert de zorgvernieuwing van het Gasthuis en is compacter, flexibeler en duurzamer. Marjolein Tasche, voorzitter raad van bestuur Franciscus: ‘Dit is een enorme mijlpaal waar de afgelopen jaren door vele collega’s en samenwerkingspartners heel hard aan is gewerkt. Met deze nieuwbouw zorgen wij ervoor dat wij patiënten ook in de toekomst hoogwaardige, veilige en vernieuwende zorg kunnen bieden.’ Het gebouw wordt in 2026 in gebruik genomen. 

Spoedplein, Operatie- & interventiecentrum en Vrouw & Kind Centrum

De nieuwbouw gaat drie essentiële functies van het ziekenhuis huisvesten: Op de begane grond komt een Spoedplein Rotterdam Noord. Zorgprofessionals van de Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost werken hier samen in één omgeving. Daarboven een operatie- en interventiecentrum, toekomstbestendig en met de nieuwste operatie- en röntgentechnieken, zodat patiënten in iedere situatie de best passende behandelingen krijgen. En een Vrouw & Kind Centrum, waar het ziekenhuis gaat samenwerken met verloskundigen en kraamzorgorganisaties, passend bij hun normen en ambities voor gezinsgerichte zorg. Het centrum biedt éénpersoonskamers waar ouders/verzorgers bij hun kind op de kamer kunnen verblijven. En er zijn verloskamers voor de 1e lijn én een Ronald McDonald Huiskamer.

Franciscus Vernieuwt

De vervangende nieuwbouw voldoet aan de nieuwste technologische innovaties en OK-technieken, is ingericht om optimaal zorg te kunnen verlenen en voldoet aan de laatste duurzaamheidseisen. Er is veel daglicht, er zijn efficiënte looproutes en natuurlijk kleurgebruik. Dat zorgt ervoor dat patiënten zich op hun gemak voelen en dat het een prettige werkplek is. Op het dak van de nieuwbouw komen 794 zonnepanelen en op de bestaande bouw ook nog eens 319 stuks. De energievoorziening van de vervangende nieuwbouw is volledig gasloos; daarvoor komen er warmtepompen, energieopslag en energieterugwinning.

Topklinisch opleidingsziekenhuis

Een topklinisch ziekenhuis zijn betekent dat Franciscus elke dag werkt aan de beste zorg voor haar patiënten. Dit doet zij met ruim 338 medisch specialisten en 4.700 medewerkers, maar ook met andere ziekenhuizen en zorgaanbieders in de regio Rotterdam. Voor patiënten betekent dit dat zij in ons ziekenhuis terecht kunnen voor zowel goede basiszorg en als voor hooggespecialiseerde acute en complexe zorg.

Een ijzersterke krachtenbundeling

De Berghege Heerkens bouwgroep wordt gevormd door een ijzersterke krachtenbundeling van Bouwbedrijf Berghege uit Oss en Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg. De bouwgroep hoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid zijn de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Kennis maken?
Bouwvakkers1gray 2