Bouwbedrijf Berghege vaart een duidelijke koers door zich te specialiseren op een zestal markten. Wie zich verdiept in de projecten van de Osse bouwonderneming merkt echter dat opvallend veel ziekenhuizen en universiteiten tot de klantenkring behoren. Specifieke kennis die Berghege door de jaren heen opdeed in Oss, wordt hier volop in de praktijk gebracht. “Het zijn projecten waar we echt trots op zijn”, zegt directeur Tom Bongers.
Wat maakt het bouwen voor de sectoren ziekenhuizen en onderwijs & wetenschap zo bijzonder? Tom legt uit: “Het is een hele specifieke markt waarin strenge eisen worden gesteld aan detaillering en materiaalgebruik. Dat vraagt om specialistische kennis, die wij in de loop van de jaren hebben opgebouwd. Het begon ooit hier in Oss bij de complexe bouw van laboratoria bij Organon en is steeds groter geworden. Op een gegeven moment zijn we het gaan verbreden; naast laboratoria zijn we ook ziekenhuizen gaan bouwen.” Kenmerkend aan deze projecten is volgens Tom dat het werkproces van de klant belangrijk is. “Wij proberen dat proces te begrijpen en te vertalen in de beste oplossing. We hebben de afgelopen twintig jaar flink geïnvesteerd in een hele sterke engineeringsafdeling. Daar zijn we als bouwbedrijf heel goed in geworden, en dat zorgt ervoor dat we in iedere fase van een project kunnen instappen. Liefst al heel vroeg in het ontwerptraject, zodat we in dialoogrondes met de klant onze expertise kunnen inbrengen om te komen tot een optimaal product.”
In juni was de officiële opening van een bijzonder gebouw: Rijnstate Elst. Het gaat om een polikliniek voor dagbehandelingen, met de mogelijkheid om dit later uit te breiden met short stay. Rijnstate Elst is een goed voorbeeld van een project waar Berghege al in een vroeg stadium bij de ontwikkeling betrokken was. “In dialoogsessies met de opdrachtgever en de architect hebben we de plannen samen uitgewerkt. Hierdoor hebben een heel snel ontwerp- en uitvoeringstraject weten te realiseren. Eind april is de sleutel overgedragen, slechts vier jaar na de start van het project.”
Wat het project in Elst extra speciaal maakte, was de hoge ambitie van het Rijnstate-ziekenhuis op het gebied van duurzaamheid. “Rijnstate wilde een ziekenhuis dat wat betreft de energieopwekking grotendeels zelfvoorzienend is." Berghege kwam in samenwerking met installatietechniek-specialist Unica en een partner in Frankrijk tot een oplossing waarbij opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in twee enorme waterstoftanks.
NIEUWBOUW RIJNSTATE ELSTEen ander project dat Tom graag uitlicht is het Dialogue Center ‘Omnia’, dat bekendstaat als hèt visitekaartje van Wageningen University & Research. “Echt een pareltje. Ook hier was onze engineeringafdeling heel vroeg bij betrokken. Het gebouw wordt gebruikt als ontmoetingsplek van de wetenschap met de samenleving. Het ziet er strak en eenvoudig uit, maar er liggen heel zorgvuldige
detailleringen en materiaalkeuzes aan ten grondslag.”
Nog een bijzonder project is de infectie-unit die Berghege bouwde voor het Radboudumc in Nijmegen. “Vooral bij isolatiekamers komt veel kennis en kunde kijken: het moet stofvrij zijn, een hele hoge isolatiewaarde hebben en er moet vanwege de sluisfuncties overdruk worden gecreëerd zodat er geen besmette lucht van de ene ruimte naar de andere kan stromen. Verder moet alles in het gehele
gebouw eenvoudig te reinigen zijn.”
Gemene delers voor ziekenhuizen en wetenschapsgebouwen zijn de zeer hoge kwaliteitseisen en het feit dat je veelal bouwt op een campus- of ziekenhuisterrein. “Bouwen terwijl de zorg of het onderwijs ongehinderd door kan gaan, dat kan niet iedereen.
Onze medewerkers zijn dus van essentieel belang voor Berghege”, benadrukt Tom. “We hebben een mooie club met betrokken medewerkers. Die wij de mogelijkheid bieden om te innoveren, te groeien en door te ontwikkelen. Mocht je op de ene plek niet helemaal thuis zijn, dan zoeken we een andere plek voor je. Want een goed team is een belangrijke sleutel tot succes. Goede werkvoorbereiders, voormannen en timmerlieden mogen zich dus altijd bij ons melden!”
De Berghege Heerkens bouwgroep wordt gevormd door een ijzersterke krachtenbundeling van Bouwbedrijf Berghege uit Oss en Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg. De bouwgroep hoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid zijn de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar!
Kennis maken?