27 juni 2023

Eerste energie-neutrale ziekenhuis Rijnstate Elst opent haar deuren

2 Rijnstate (7)

Eerste energie-neutrale ziekenhuis Rijnstate Elst opent haar deuren

Stonden we ruim twee jaar geleden nog met de voeten in de klei, nu staat pal naast treinstation Elst het nieuwe Rijnstate Elst. Maandag 26 juni 2023 openen ze officieel hun deuren. Na het openingswoord van de Raad van Bestuur werd op de openingsdag om klokslag 7.45 uur het glas geheven om te proosten op de nieuwe locatie. Daarna werd de gong geslagen waarna Rijnstate Elst officieel in gebruik is genomen

Een opening is reden voor een feestje. Rijnstate start de eerste week dan ook met muziek, feestelijke hapjes en entertainment. Want na een periode van voorbereiden, bouwen en inrichten is deze opening een belangrijk moment. Raad van Bestuurslid Hans Schoo “Rijnstate Elst is een smeltkroes van samenwerking, kennisdeling en innovaties in de zorg. Dat kunnen we nooit alleen, dat willen we samendoen. Vanuit de gedachte dat we samen veel sterker zijn om alle uitdagingen het hoofd te bieden, dan alleen. We hebben iedereen hard nodig. Met onze zorgpartners uit de eerste en tweedelijns, de gemeente, het bedrijfsleven, de Hogeschool, collega ziekenhuizen en vooral ook bezoekers en patiënten.”

Licht en laagdrempelig

Rijnstate Elst is een laagdrempelig, open gebouw. Veel licht, transparant, het gebruik van natuurlijke materialen met het gezicht naar de woonwijk Westeraam. Want Rijnstate vindt dat goede zorg voor iedereen bereikbaar moet zijn. Nieuw in Rijnstate Elst is de zogenaamde Pijn op de Borst-poli. Met een innovatieve CT-scanner kan in 1 hartslag worden bekeken waar pijnklachten vandaan komen bij patiënten die zich melden met klachten als pijn op de borst. In 105 spreekonderzoekskamers bieden we ruimte aan bijna 30 wisselende specialismen die per toerbeurt spreekuur houden in Elst. Dagelijks werken zo’n 350 medewerkers in Rijnstate Elst, inclusief vrijwilligers, die onze patiënten en bezoekers gastvrij ontvangen.

Energie-neutraal ziekenhuis

Rijnstate Elst is duurzaam; het is het eerste energie-neutrale ziekenhuis in Europa! Op en om het gebouw liggen 1.354 zonnepanelen die het licht opvangen dat uiteindelijk met waterstof als drager in energie aan het gebouw gegeven wordt. De locatie heeft een vloeroppervlakte van 13.000 m2 en voor de bouw van het ziekenhuis is 520.000 kg wapening gebruikt en 8.687m3 beton.

Een ijzersterke krachtenbundeling

De Berghege Heerkens bouwgroep wordt gevormd door een ijzersterke krachtenbundeling van Bouwbedrijf Berghege uit Oss en Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg. De bouwgroep hoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid zijn de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Kennis maken?
Bouwvakkers1gray 2