Berchmanianum Nijmegen

Transformatie van klooster naar academiegebouw

Het voormalige klooster Berchmanianum in Nijmegen is dankzij een omvangrijke renovatie en restauratie getransformeerd tot academiegebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen. Na Jezuïeten hebben nu het College van Bestuur en overige stafdiensten van de universiteit het gebouw in gebruik. Ook in de omgeving van het klooster zijn aanpassingen gedaan. Het park en bos zijn onderdeel van de campus. Voorheen was dit afgesloten.

Bijzonderheden

Door de uitbreiding met het klooster – bruto vloeroppervlakte circa 8.600 m² – en het bijbehorende terrein groeide de universiteitscampus met 7,5 hectare. Het klooster biedt werkplekken voor 300 medewerkers.

Uitgelicht

Academiegebouw voor college van bestuur
Nijmegen
Architectenbureau Fritz
Radboud Universiteit
7.5 ha

Transformatie van klooster naar academiegebouw in beeld

Spannend

De verbouwing van het klooster kende een aantal uitdagingen zoals de hoeveelheid asbest in het pand. Deze was groter dan vooraf verwacht. Ook de bodem rond het klooster zorgde voor oponthoud. Daarin werden onder andere twee granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam er aan te pas om deze te laten ontploffing te brengen en -uiteraard- werd het gehele terrein omgespit om ervoor te zorgen dat helemaal veilig was.

De uitdagingen werden overwonnen en in oktober 2018 hebben de medewerkers van de Radboud Universiteit hun intrek genomen in het prachtig gerenoveerde Berchmanianum.

Transformatie van klooster naar academiegebouw

Michel ter Berg, adjunct-directeur Universitair Vastgoed Bedrijf
“Het Berchmanianum was de aanzet voor het plan om ons centrumgebied te vernieuwen. Het is nu de nieuwe voordeur van de campus”

Meer informatie?

Opdrachtgevers