KONING WILLEM 1 COLLEGE

Circulair bouwen aan de Onderwijsboulevard

Digitaal onderwijzen, duurzaam samenleven. Ontmoeten en beleven, centraliseren en combineren. Allemaal voorbeelden van de trends en ontwikkelingen waar het onderwijs mee te maken heeft. Die hoge eisen stellen aan de inrichting en vernieuwing van hun gebouwen. Bij de Berghege Heerkens bouwgroep vertalen wij deze uitgangspunten naar circulair en flexibel bouwen. Bijvoorbeeld voor het Koning Willem 1 College in ’s-Hertogenbosch. Daar krijgt de bestaande school een flinke opwaardering met onder andere een eyecatcher in de vorm van een entreegebouw aan het voorplein van de Onderwijsboulevard die steeds is aan te passen aan nieuwe situaties en behoeftes. “Het pand kan elk jaar flexibel worden ingedeeld tot vierkanten van acht bij acht meter. Een dergelijk onderwijsgebouw is uniek in Nederland”, stelt Cor van Gerven, lid College van Bestuur van het KW1C.

Project
Vernieuwbouw locatie Onderwijsboulevard
Locatie
's-Hertogenbosch
Opdrachtgever
Koning Willem 1 College
Architect
Nieuwe Architecten bna
Koning Willem 1 College Den Bosch (2)

Biobased materialen

Bij het Koning Willem 1 College betekent circulair bouwen dat de materialen zo veel mogelijk hergebruikt worden maar ook dat het gebouw flexibel wordt ingezet. We gebruiken biobased bouwmaterialen zoals Scandinavisch hout in de dragende constructies en de kenmerkende spanten van Heko. Natuurlijke materialen die op korte termijn hergroeibaar zijn. “Wij zijn specialist in het construeren, fabriceren en monteren van dit soort gelijmde dragende houtconstructies. Maar ook voor ons is de het werk aan het Koning Willem 1 College bijzonder. Vooral vanwege de omvang van het project waar zo’n 600-700 kuub hout in verwerkt is. En door de 60 ton aan stalen verbindingsmiddelen die voor 95% zijn weggewerkt in het hout en dus onzichtbaar blijven. Een dergelijk ontwerp, vraagt om een ervaren bouwer”, vertelt Lambert van den Bosch, eigenaar Heko dakspanten. Gedeeltelijk prefab betonvloeren worden met houten hoofddragers gecombineerd, wat op deze schaal uniek is voor Nederland.

Koning Willem 1 College Den Bosch (7)

Energieneutraal gebouw

De nieuwe entree wordt op het bestaande gebouw aangesloten door een overkapping met een loopbrug en sheddaken. Gijs Verhulst, projectleider namens de Berghege Heerkens bouwgroep legt uit: “Deze daken zorgen door een nauwkeurig berekende hellingshoek en slimme verdraaiing voor een ideale stand waardoor het daglicht goed binnenvalt en de zonnepanelen er optimaal van profiteren.” De overkapping van de bestaande patio markeert het einde van de verbinding met het bestaande gebouw. Dat krijgt daarmee een opwaardering en hoeft dus niet gesloopt te worden. “Het is een flinke uitdaging om op deze kleine bouwplaats te bouwen terwijl bijvoorbeeld examens gewoon doorgingen. Om dit in goede banen te leiden, hebben we gewerkt met vooraf nauwkeurig bepaalde aanlevertijden van materiaal.  Ook het verticaal transport was een hele toer, we hebben gewerkt met meerdere kranen op verschillende hoogtes die alles op de juiste locaties klaar konden zetten”, aldus Verhulst.

KW1C Sfeer DB OB 03 10 2023 HR 04186 [Desktop Resolutie]

Beste onderwijs

Het complex en het onderwijs wordt door het nieuwe entreegebouw toegankelijker en prachtig zichtbaar aan de Onderwijsboulevard. De binnenstraten en het atrium creëren meer ruimte én verbinden de verschillende afdelingen met elkaar. Het gebouw staat helemaal in dienst van het beste onderwijs, voor leerlingen en docenten. Verhulst: “Na de oplevering blijven diverse installaties bewust zichtbaar. Door middel van QR-codes krijgen studenten inzicht in de techniek die erachter zit. En via Heko stellen we een proefstuk aan de school beschikbaar waarin te zien is hoe de metalen verbindingen in de houten spanten zijn geïntegreerd. Zo leveren we ook na de bouwperiode een bijdrage aan het onderwijs. De cirkel is rond!"

Beelden: Nieuwe Architecten en Koning Willem 1 College

The making of

Het project voor de vernieuwing van het Koning Willem I College aan de Onderwijsboulevard 3 in ’s-Hertogenbosch is officieel afgerond. In onderstaande video van Nieuwe Architecten is meer te zien over de totstandkoming van dit project.

"De goede samenwerking met zowel opdrachtgever als alle partijen van ontwerpteamadviseurs Pieters Bouwtechniek Delft, Klictet, ZRi tot aannemer Heerkens van Bavel heeft geleid tot een fantastisch resultaat wat met veel plezier wordt gebruikt door zowel de medewerkers als studenten", zegt het architectenbureau over dit project.

MEER PROJECTEN ONDERWIJS EN WETENSCHAP

Een ijzersterke krachtenbundeling

De Berghege Heerkens bouwgroep wordt gevormd door een ijzersterke krachtenbundeling van Bouwbedrijf Berghege uit Oss en Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg. De bouwgroep hoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid zijn de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Kennis maken?
Bouwvakkers1gray 2