Onderwijsgebouw Universiteit van Tilburg

de Reitse Toren

De campus van de Universiteit van Tilburg heeft er een unieke locatie bij. Om het groeiende aantal aanmeldingen te kunnen huisvesten, moest de Universiteit met spoed op zoek naar een extra locatie in de nabije omgeving. En dat werd gevonden in “de Reitse Toren” , een kantoorpand aan de Prof. Cobbenhagenlaan in Tilburg.

Bijzonderheden

In amper drie maanden tijd werd het kantorencomplex, naar een ontwerp van Aerde Borgert architecten, getransformeerd tot een modern onderwijscentrum met collegezalen en studiewerkplekken. Een omgeving, ingericht met activity based ruimtes, stilteplekken waar studenten aan zelfstudie kunnen doen, maar ook open ruimtes die uitnodigen om samen te zitten. Een unieke locatie.

Duurzaamheid laat zich niet altijd in energiezuinige maatregelen vertalen. Duurzaam betekent ook dat je een pand niet hoeft te slopen als het nog mee kan. En dat was hier het geval. Het is een multifunctioneel inzetbaar gebouw geworden, een gebouw met een flexibele structuur, zodat je kunt schalen van groot naar klein. Of vice versa.

Vandaag zien we bijvoorbeeld een langzame evolutie van grote hoorcollegezalen naar meer werkcolleges. Dat betekent een toenemende behoefte aan kleine zaaltjes van pakweg 80 m2, waar een dertigtal studenten en een docent kunnen samenzitten. Maar over tien jaar kan dit totaal anders zijn. Misschien wil men dan juist grote zalen van 150 m2.

Uitgelicht

Onderwijsgebouw Universiteit van Tilburg
Tilburg
Aerde Bogert architecten

De Reitse Toren in beeld

HUUB BEKKERS, WERKVOORBEREIDER BERGHEGE HEERKENS BOUWGROEP
“Met een makkelijk aan te passen binnenstructuur en een slimme opzet van het gebouw kan men te allen tijde adequaat inspelen op de veranderende behoeften van studenten en docenten”

Meer informatie?

Opdrachtgevers