11 juli 2024

Renovatie Tinbergen Building van start

Renovatie Tinbergen Building van start na succesvolle aanbesteding

De renovatie van Tinbergen Building, het iconische gebouw op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is van start gegaan en wordt uitgevoerd door de Berghege Heerkens bouwgroep. De oplevering van het gerenoveerde gebouw is gepland voor medio 2027.

Het project werd op 11 juli 2024 gegund aan aannemer Berghege Heerkens bouwgroep na een formele aanbestedingsprocedure. “Ik ben blij en trots dat de renovatie van Tinbergen Building nu eindelijk van start kan gaan. Het is een mijlpaal in het verder moderniseren en verduurzamen van onze campus. De komende jaren gaat Berghege Heerkens bouwgroep druk aan de slag, zodat studenten en medewerkers in de komende decennia kunnen profiteren van de verbeterde onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten”, aldus Ellen van Schoten, vicevoorzitter van het College van Bestuur.

Artist Impression Tinbergen Building

Modern en functioneel

“We zijn verheugd dat wij voor dit prestigieuze project zijn geselecteerd. De Berghege Heerkens bouwgroep combineert een jarenlange ervaring in de bouwsector met een grote kennis van duurzame renovaties. Daarnaast begrijpen wij als geen ander de unieke behoeften van de onderwijsmarkt, waardoor we in staat zijn een omgeving te creëren die naast modern ook functioneel is. Tijdens onze werkzaamheden beperken we de overlast tot een minimum; zowel voor de studenten en medewerkers als voor de flora en fauna in de omgeving”, stelt Dennis Krol, directeur namens de Berghege Heerkens bouwgroep.

De renovatie van Tinbergen Building – een gemeentelijk monument uit 1968 – is hoognodig. De technische installaties zijn over hun levensduur heen en voldoen niet meer aan de wetgeving. Ook sluit de indeling van het gebouw niet meer aan bij de moderne eisen voor onderwijs en onderzoek, doordat het momenteel voor een groot deel uit kleinere kantoorruimtes bestaat, terwijl er juist behoefte is aan flexibel te gebruiken ruimtes. 

Duurzaamheid als belangrijke pijler

Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een ambitieus duurzaamheidsprogramma. Ook de renovatie van Tinbergen Building draagt hieraan bij. In het gerenoveerde gebouw komen bijvoorbeeld een betere dak- en vloerisolatie, energiezuinige liftinstallaties en zonnepanelen op het dak. Verder is met de aannemer afgesproken dat tijdens de renovatie verwijderde materialen zoveel als mogelijk worden hergebruikt. 

De planning is nu dat de kantoorverdiepingen van Tinbergen Building in september 2027 in gebruik kunnen worden genomen, onder andere door Erasmus School of Economics, en bij aanvang van academisch jaar 2027-2028 het onderwijs van start kan gaan.

 

Hoge kwaliteit

De renovatie past binnen de strategie van de EUR om de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te verbeteren. Het gebouw zal moderne studieplekken en onderwijszalen bieden. De verouderde faciliteiten worden vervangen door nieuwe, hoogwaardige studie- en werkplekken met de nieuwste audiovisuele middelen en een stimulerende omgeving met veel planten en bomen, zowel binnen als buiten, voor een gezonde werkomgeving. 
 
Daarnaast komt er een glazen opbouw op het gebouw met ruimtes en een restaurant met uitzicht op de skyline van Rotterdam waar iedereen binnen de universiteit gebruik van kan maken. Deze toevoeging voorziet in de behoefte aan ruimtes op de campus die geschikt zijn voor executive programma’s, workshops en masterclasses. Met de opbouw hoeven deze ruimtes niet meer elders in de stad te worden gehuurd.

Video: cepezed

MEER PROJECTEN VOOR HET ONDERWIJS

Een ijzersterke krachtenbundeling

De Berghege Heerkens bouwgroep wordt gevormd door een ijzersterke krachtenbundeling van Bouwbedrijf Berghege uit Oss en Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg. De bouwgroep hoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid zijn de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar! 

Kennis maken?
Bouwvakkers1gray 2