In opdracht van het Radboudumc realiseerde Berghege de nieuwbouw van het opnamecentrum GGZ Nijmegen en de polikliniek van de afdelingen neurologie, neurochirurgie en geriatrie.
Het Universitair Medisch Centrum was opgebouwd vanuit een corridor waar tweezijdig gebouwen aan lagen. Daardoor was het bijna 1,5 kilometer lopen van de ene naar de andere kant. Met de grootschalige nieuwbouw van het ziekenhuis werd in tien jaar tijd alles bereikbaar binnen een straal van 300 meter. Hiervoor moesten er een nieuw opnamecentrum voor GGz Nijmegen en een nieuwe polikliniek voor de afdelingen Neurologie, Neurochirurgie en Geriatrie komen.
“Zowel het ziekenhuis als de faculteit groeide uit haar jas. Bovendien zijn de bestaande gebouwen zo’n veertig tot vijftig jaar oud. Dan is het de afweging ‘renovatie of nieuwbouw”, vertelt de heer Grotens, directievoerder namens de afdeling Bedrijfshuisvesting van Radboudumc. In totaal verzorgt en onderhoudt deze afdeling circa 300.000 m2 gebouwen en bijbehorende terreinen waarop personeel en patiënten zijn gehuisvest. De projectmanager en directievoerder waren ook betrokken bij de nieuwbouw van het opnamecentrum voor volwassenen van GGz Nijmegen en de polikliniek van de afdeling Neurologie, Neurochirurgie en Geriatrie van het Radboudumc. Een project dat binnen anderhalf jaar tijd opgeleverd werd.
Een convenant tussen GGz Nijmegen en de afdeling psychiatrie van het Radboudumc beoogde een vergaande samenwerking om de geestelijke gezondheidszorg en patiëntgebonden onderzoek naar een hoger niveau te tillen. De heer Pieterse licht toe: “GGz Nijmegen had behoefte aan academisering van de patiëntenzorg en het Radboudumc had belang bij de schaalvergroting voor stages, opleiding en onderzoek. Deze zorgterreinen kunnen elkaar uitstekend versterken. Een logische keuze dus om de nieuwbouw van het opnamecentrum van GGz Nijmegen te situeren aan de oostzijde van het UMC-complex waar alle psychologische afdelingen zijn gevestigd.”
Ook tijdens de bouw waren er dagelijks operaties, verdeeld over twee OK’s. “Je moet je voorstellen dat op één meter afstand van de bouw artsen een hersenoperatie uitvoerden. Geluidsoverlast, trillingen en stof zijn dan uit den boze”, legt Grotens uit. “In de bouwperiode van anderhalf jaar was bij slechts twee operaties vooraf bekend dat de bouwwerkzaamheden moesten worden stilgelegd. Op andere momenten werd dat ad hoc besloten.”
Veel ingrijpender nog was dat het nieuwe gebouw gerealiseerd is vóór de bestaande ingang van de polikliniek. Dit betekende dat de toegang naar de achterliggende gebouwen meerdere keren werd verplaatst. “Interne communicatie is dan essentieel. Niet alleen voor het personeel, maar ook de ambulances moesten weten wanneer er wegafzettingen waren. Via bewegwijzering leidden we de patiënten over het bouwterrein naar binnen. Onder meer door afzettingen met hekken werd voor een veilige doorgang gezorgd. Dat is allemaal goed verlopen”, concludeert projectmanager Pieterse. “Het was een behoorlijke operatie, maar beide opdrachtgevers, Radboud Vastgoed en GGz Nijmegen, zijn tevreden over het eindresultaat.”
De Berghege Heerkens bouwgroep wordt gevormd door een ijzersterke krachtenbundeling van Bouwbedrijf Berghege uit Oss en Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg. De bouwgroep hoort tot de top van Nederlandse bouwbedrijven. Onafhankelijkheid, trots, samenwerking, korte lijnen en nuchterheid zijn de pijlers onder onze werkwijze. Met 330 medewerkers én met onze opdrachtgevers: Samen maken wij de hoogste bouwambities waar!
Kennis maken?