Researchgebouw T NKI AVL – Amsterdam

Centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en een oncologisch ziekenhuis

De nieuwbouw van het researchgebouw van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam omvat een centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en een oncologisch ziekenhuis. Het NKI-AVL De voormalige faciliteit (gebouw G) van het NKI-AVL was aan vervanging toe. Het nieuw geraliseerde Researchgebouw (bouwdeel T) werd er naast gebouwd en omvat ruim 10.000 m² bruto vloeroppervlakte. Het is een losstaand gebouw en heeft de huidige locatie in zijn geheel vervangen.

Bijzonderheden

De bouwgroep was verantwoordelijk voor zowel de bouwkundige werkzaamheden als de uitvoeringscoördinatie. Gezien het karakter van het ontwerp speelde bij de selectie kennis van en ervaring met het bouwen van hoogwaardige laboratoria een rol. Aan de ruimtes in het Researchgebouw worden zeer hoge eisen gesteld, onder andere voor wat betreft luchtdichtheid. De geconditioneerde onderzoeksruimtes moeten namelijk zo goed als volledig afgesloten kunnen worden. Bijzonder onderdeel was het realiseren van zichtbeton – de naam zegt het al, beton dat bewust in het zicht blijft.

Vier bouwlagen

In voorjaar werd gestart met de werkzaamheden, de officiële opening werd een jaar later in september gevierd. Het gebouw bestaat uit vier bouwlagen en is opgebouwd uit twee betonkernen waarin twee trappenhuizen en een drietal liften zijn gerealiseerd. De onderste bouwlaag is vormgegeven door differentiatie in kleur en materiaalgebruik. De vierde bouwlaag is als installatietechnische verdieping ingericht. Diverse wanden, plafonds en vloeren zijn voorzien van een hygiënecoating. Verder is de binnenzijde ontworpen zonder additionele afwerkingen; een strak en ‘clean’ onderzoeksgebouw dus.

Uitgelicht

Nieuwbouw researchgebouw
Amsterdam
De Jong Gortemaker Algra Architecten
Nederlands Kanker Instituut (NKI), Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL)
10.000 m²

Researchgebouw T NKI AVL in beeld

HENK PETERS, PROJECTLEIDER
“De beperkte omvang van de bouwplaats, het hoge afwerkingsniveau en de hoge eisen voor wat betreft luchtdichtheid van de ruimtes, maakten dit een mooie en uitdagende opdracht”

Meer informatie?

Opdrachtgevers